top of page

טוב, שלום לכולם!

 

כל מי שרוצה לשיר, חייב להכיר את "כלי הנגינה" שלו היטב. להבין איך הוא פועל, ואיך "לנגן" בו.

למי שלא זוכר את לימודי האנטומיה שלו בתיכון, הנה תקציר שיעזור לנו למקד את הקשב כשנדבר אחר כך על כל הפרטים:

 

מערכת הנשימה מורכבת כך: האף שדרכו נכנס האוויר, כמה צינורות שכרגע לא חשוב שמם שמביאים את האוויר אל הריאות וכמובן הריאות. הנשימה עצמה מופעלת על ידי מערכת שרירים  המשתפים פעולה ביניהם בכדי להכניס ולהוציא את האוויר מהגוף.

הריאות נמצאות בתוך "כלוב" המורכב על ידי הצלעות. מקדימה מחוברות לעצם החזר ומאחורה לעמוד השדרה. סוגר את ה"כלוב" שריר בצורת קערה הפוכה הנקרא סרעפת כמו שרואים בתמונה. שתי הצלעות האחרונות נקראות "רופפות" כי הן לא מחוברות לעצם החזה. כשהאוויר נכנס, הסרעפת משתטחת בכדי לתת לריאות מקום להתרחב וגם בגלל הלחץ שהריאות עושות כנגדה. כל האיברים שנמצאים מתחת לסרעפת נדחפים במאמץ למצוא "מקום" וכך קורה שבזמן שאיפה, הבטן שלנו מתנפחת, בגלל האיברים הזזים ממקומם.

האוויר יוצא חזרה בעקבות לחץ של הסרעפת כלפי מעלה, הרי היא רוצה לחזור למקומה במצב של מנוחה.

עכשיו הביטו בתמונה היטב... מה ההבדל?

 

נכון, לא רק הסרעפת השתטחה אלה גם הצלעות שינו מקום! כמו שאמרתי קודם, הצלעות הרופפות, שנים האחרונות, לא מחוברות לעצם החזה, ומשום כך יש להם תנועתיות. ברגע שהסרעפת יורדת, הצלעות באופן טבעי אמורות גם להיפתח, הצידה כל מסביב לגוף!!! זהירות... מפרק הצלעות הוא לא גמיש כמו מפרק יד או רגל, לכן אסור להגזים בתנועה זאת!

נסו לפהק בכיף עם הידיים מסביב לצלעות הכי נמוכות שלכם... נכון שמרגישים שהצלעות התרחבו?  זה בדיוק הגבול של ההתרחבות ורק אתם יכולים לדעת  איפה לעצור.

 

אז לסיכום ביניים: האוויר נכנס לגוף בעיקר דרך האף, מגיע דרך צינורות לריאות שהן כבלונים שמתנפחים. התנפחות הריאות גורמת ללחץ על הסרעפת שמשתטחת כדי לעשות מקום. כמו כן, הצלעות  מתרחבות בעקבות תנועת הריאות והסרעפת : בטן, צדדים וגב כאחד.

 

תרגיל מס.1: שבו על כסא הפוך עם המשענת מולכם. הניחו את אזור החזה על המשענת כשידיכם מחזיקות הפוך את אזור הצלעות האחרונות: אגודל לכיוון הבטן, יתר האצבעות לגב. הרפו את כל הגוף כשידיכם בודקות את תנועת הצלעות. תנועת החזה מבוטלת בעקבות המשענת של הכסא.

במצב זה, אמורים להרגיש תנועה בצלעות בנשימה שקטה ולא מאומצת. התיישרו ונסו לקבל את אותה תנועה שהרגשתם קודם. שימו לב!: במצב זה, הבעיה הנפוצה ביותר תהיה שלא תצליחו לבטל את תנועת החזה כלפי מעלה. סבלנות! חזרו על התרגיל מהתחלה ועם מודעות גדולה תרכזו את המחשבה כדי להבין איך התנועה קוראת וחיזרו על זה כשאתם ישרים. בשום רגע לא צריכים לראות תנועה של חזה עולה.

 

 

אם זה מצליח מהתחלה, אז כל הכבוד לכם!! תינוקות נושמים כך וכולנו מאבדים את הנשימה הזאת  בגיל מאד צעיר. רק מעטים מצאתי בכל שנותיי כמורה שנושמים בבגרות בצורה כזאת.

עכשיו דברים נוספים: כבר אנריקו קרוזו אמר שצליל טוב מתחיל בנשימה טובה. בהרבה  מקומות אנחנו נמצא הסברים על נשימה כזאת פלוס תוספות.

כל פעם שתקראו על צורת נשימה לא טבעית, כדאי להתעלם ולהמשיך לחקור. נשימה שמתאימה לזמרים היא מה שלמדתם במאמר זה, ותמצאו גרסאות רבות לה. תוכלו למצוא מידע על נשימה לפי השיטה הצרפתית, הגרמנית או האיטלקית. השיטה הכי רחבת היקפים ומלאה הינה האיטלקית שהיא השיטה שמוסברת במאמר הזה.  

בכל פעם שנצטרך המון אוויר, נשתמש בדברים נוספים, אבל חכו למאמר הבא.

 

מקווה שנהנתם.

 

CHEERS

פטריסיה

bottom of page